Főoldal Bejelentkezés Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Hűtés

Ami biztosan lehűti
 
A folyamatosan működő hűtőgép egy átlagos család áramfogyasztásának körülbelül egyharmadáért felel, ezért különösen fontos, hogy energiahatékony legyen. De a helyes használattal is spórolhatunk a villanyszámlán.
 
Hová, hogyan?
 
A leghatékonyabb működés érdekében célszerű a hűtőt a radiátor közeléből, a napsütötte ablaktól vagy a gáztűzhelytől minél messzebb elhelyezni. Ha ez nem megoldható, tegyünk hőtükröt az oldalához! A hatékony működéséhez az is elengedhetetlen, hogy a hátsó hőleadó rács jól tudjon szellőzni. Ne tegyünk meleg ételt a hűtőbe, illetve kerüljük a hűtő ajtajának gyakori nyitogatását! A fedél nélkül párolgó meleg ételtől gyorsabban jegesedik a hűtőfelület. A jégréteg akár 30%-kal is megnövelheti az energiafogyasztást, érdemes tehát időnként leolvasztani hűtőgépünket. Az élelmiszerek tárolásához elegendő, ha a hűtőszekrényben +5 ºC, a fagyasztóban pedig –18 C fok van. A fagyasztásra szánt élelmiszereket célszerű előhűteni a hűtőszekrényben, illetve töröljük le róluk a vizet!
 
Vásárlás
 
Válaszunk A, A+ vagy A++ energiaosztályba tartozó hűtőszekrényt. Az energiaosztály azonban nem minden: vásároljunk akkora hűtőszekrényt, amekkora valóban megfelelő háztartásunk igényeihez! Többszemélyes háztartás esetén felnőttenként 60 literes térfogattal számolhatunk. Ha engedve a méret csábításának túlságosan nagy hűtőt veszünk, akkor jó eséllyel vagy üresen fog kongani, vagy éppen teletömjük felesleges, soha fel nem használt élelmiszerekkel. Ha rendszeresen nagyobb mennyiségű élelmiszert fagyasztunk, érdemesebb fagyasztóládát vásárolni. A felülről nyitható fagyasztóláda energiafogyasztása ugyanis akár 20-40 százalékkal kedvezőbb.
 
Hűtés - Egy mozdulat: tiszta megtakarítás, tiszta környezet

Energia Klub Zöldövezet TársulásKlímabarát Otthon