Főoldal Bejelentkezés Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Világítás

Legyen világosság!
 
Világítson természetes fénnyel: a lakás jó tájolásával, a nyílászárók méretének és elhelyezésének megválasztásával, vagy a bútorok, például az íróasztal megfelelő elrendezésével már jóval kevesebb energiát fogyaszthat!
 
Lekapcsolja?
 
Az energia megtakarítás legtöbb esetben csupán néhány praktikus lépésen múlik. Például csak azokban a helyiségekben világítsunk, ahol éppen tartózkodunk! Hagyományos izzók használatakor, ha 5 percnél hosszabb ideig nem tartózkodunk a helyiségben érdemes lekapcsolni a világítást. A gyakori fel-lekattintás egy hagyományos izzó esetében több energiát fogyaszt, mintha 5 percig folyamatosan égett volna! Olvasáshoz vagy munkához sokkal hatékonyabb, ha csak a helyi világítást használjuk.
 
Égő
 
A hagyományos égőknél a felhasznált energia mindössze 2%-a hasznosul világításként, a többi felesleges hő formájában távozik, ezért is olyan forró egy villanykörte. Az energiatakarékos fénycsövek kb. ötödannyi energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzólámpák, élettartamuk pedig kb. 10-szer hosszabb. A magasabb ár így a teljes élettartam alatt többszörösen megtérül. Energiatakarékos fénycsövek használatával világítási költségeink kb. kétharmadát megspórolhatjuk. A kompakt fénycsövek használata elsősorban azokban a helyiségekben ajánlott, ahol naponta hosszabb ideig ég a lámpa, pl. konyha, nappali, vagy gyerekszoba. Ahol gyakran kapcsolgatjuk a villanyt, oda viszont nem érdemes fénycsövet tenni, ide inkább a halogén izzók javasolhatók. Kürölbelül10 perc szükséges ugyanis ahhoz, hogy a fénycső elérje a maximális teljesítményét. A gyakori kapcsolgatás pedig csökkentheti a csomagoláson feltüntetett élettartamot. A kompakt fénycső veszélyes hulladéknak minősül!
 
Jó tudni, hogy egy uniós rendelet értelmében a hagyományos izzók már 2009-től fokozatosan kiszorulnak a piacról, helyüket a kompakt fénycsövek és halogén izzók veszik át.

Energia Klub Zöldövezet TársulásKlímabarát Otthon