Főoldal Bejelentkezés Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Fűtés

Hogyan fűtsünk?
 
Energiafelhasználásunk közel háromnegyedét otthonunk fűtésére fordítjuk, így itt adódik a legnagyobb lehetőség energiafogyasztásunk csökkentésére, illetve a költségeink lefaragására.
 
Kevesebb is elég
 
Lakásunk legtöbb helyiségét általában elegendő 20-21°C-ra felfűteni, éjszaka pedig 18°C körüli hőmérséklet is elég. Jó tudnunk: ha a szoba hőmérsékletét 1 fokkal csökkentjük, az 5-6%-kal kevesebb energiafogyasztást jelent! Ha néhány órára elmegyünk otthonról, már érdemes a fűtést lejjebb tekerni. Hálószobánkat, a fürdőt vagy a vendégszobát sem feltétlenül szükséges mindig fűteni. Ezzel az egyszerű lépéssel akár 5%-át energiát spórolhatunk meg. Érdemes a helyes páratartalomra is odafigyelnünk, hiszen az alacsonyabb hőmérsékletet is melegnek érezzük, ha elég párás a levegő! A levegő páratartalmát növelhetjük párologtató kerámiaedénnyel, illetve sok zöld növénnyel.
 
A radiátor és ami mögötte van
 
A fűtésre fordított energia akár 5-6 százalékkal is lefaraghatjuk a legtöbb barkácsáruházban olcsón beszerezhető hőtükör-fóliával, melyet a radiátor mögé kell helyeznünk. Azzal is spórolhatunk, ha a fűtőtest köré nem rakunk bútorokat, vagy nem lóg be elé függöny. Fűtési rendszerünket ellenőriztessük minden évben szakemberrel - így akár 10 százalékkal is csökkenhet a fűtés költsége!
 
Fűtés - Egy mozdulat: tiszta megtakarítás, tiszta környezet

Energia Klub Zöldövezet TársulásKlímabarát Otthon