Főoldal Bejelentkezés Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Építkezés

Építsen az alacsony energiaköltségre!
 
Egy ház megépítése egy életre szóló döntés, de legalábbis hosszú évtizedekre meghatározza az életünket. Olyan tippeket veszünk sorba, melyek nem kerülnek plusz pénzbe a tervezéskor, mégis sokkal csökkenthetik az energiaszámlát.
 
Ne legyen eltájolva!
 
Alapvetően meghatározza jövőbeni energiafogyasztásunkat, hogy leendő házunk hol fekszik, merre néznek az ablakai, mennyire árnyékolja le a domborzat vagy más tereptárgyak, azaz döntő a tájolása. Egy ház tervezése éppen ezért nem a műszaki rajzok elkészítésével kezdődik, hanem már a telek kiválasztásával és a ház helyének meghatározásával. Az álomház tervezésekor néhány alapszabályt mindig szem előtt kell tartani. Legyen szempont például a megfelelő szélvédelem! Egy dombtetőn egymagában álló ház sokkal jobban le fog hűlni egy szeles téli éjszakán, mint ha domb aljára, szélvédő növénysáv mellé építkeznénk. Ha az árnyékolás és benapozás kérdését mérlegeljük, számoljunk azzal, hogy télen hosszabbak az árnyékok! Ha nem vagyunk elég körültekintőek, lehet, hogy házunk éppen akkor kerül egy épület vagy bucka árnyékába, amikor a legnagyobb szükségünk lenne a fényre.
 
Tervezzen alacsonyabb költséget!
 
Már a legelején számoljunk otthonunk fenntartási költségeivel! Néhány egyszerű tervezési és szervezési szempont megfontolásával könnyen elkerülhetjük az energiafaló megoldásokat. Igyekezzünk minél jobban kihasználni a déli irányból érkező napsugarakat. A legjobb megoldás, ha a ház déli oldalára tervezzük azokat a helyiségeket, ahol sok fény és meleg szükséges: például a nappalit, a gyerekszobát, vagy a dolgozószobát - értelemszerűen több és nagyobb ablakokkal. A ház északi oldalán legyenek a kevesebb fényt vagy a hűvösebbet igénylő, esetleg ritkábban használt helyiségek: a közlekedők, a kamra, a hálószobák. A nyári túlmelegedés ellen védekezzünk megfelelő árnyékolással
 
Tetőpont a hőveszteségben
 
Az épület hővesztesége, illetve a nyári túlmelegedés szempontjából lényeges, hogy milyen formájú az épületünk. Minél nagyobb a külső felületek aránya a teljes térfogathoz viszonyítva, annál nagyobb lesz a hőveszteség. Minden kiugró, torony, párkány rontja tehát a ház energiamérlegét.
 
A sátortető a lapostetővel szemben kiegyenlítettebb hőgazdálkodást biztosít: télen csökkenti a hőveszteséget, nyáron viszont véd a túlmelegedéstől.
 
Építkezés - Egy mozdulat: tiszta megtakarítás, tiszta környezet
 
Energiafaló falak
  • Egy ház energiagazdálkodását alapvetően meghatározza az építőanyag. Energetikai szempontból a legfontosabb az anyagok hőkapacitása és a hőátbocsátási tényezőjük.
  • A ház hőkapacitása a beépített anyag minőségétől és tömegétől függ. Kifejezetten jó hőtároló a beton, a hagyományos valamint az üreges szerkezetű tégla és a vályogtégla. A könnyűszerkezetes házak viszont, kisebb tömegükből adódóan, kevesebb hőt képesek tárolni, így nagyobb a hőingadozásuk.
  • A kiválasztás másik fontos szempontja, hogy milyen az adott építőelem hőátbocsátási tényezője, az U-értéke. Minél kisebb az U-érték, annál jobb az építőelem hőszigetelő képessége. A könnyű vályoghoz képest egy azonos vastagságú üreges kerámiatégla hőátbocsátása kb. kétszeres, a tömör kerámiatégláé három-négyszeres, a betoné hét-nyolcszoros, de még a jó hőszigetelő üvegtábláké is ötszörös, az acél pedig majd 100-szor jobban vezeti a hőt, mint a vályog. Célszerű tehát a hagyományos anyagokat választani.
Ajtón, ablakon szökő energia
  • A huzatos ablakok, ajtók akár 10 százalékkal is megnövelhetik lakásunk hőveszteségét. A megoldás: korszerű nyílászárók, A fából készült tok- és keretszerkezetek általában megfelelnek a hőtechnikai elvárásoknak és követelményeknek. PVC profilok esetében érdemes az egyre inkább terjedő négy- és ötkamrás rendszereket választani.
  • Nem csak réseken, de az üvegezésen is jelentős a veszteség, mindenképpen érdemes tehát két- vagy háromrétegű üvegezést választanunk. A kettős rétegű üvegezés belső oldalát speciális bevonatú hőszigetelő réteg fedi, és a hőveszteség még tovább csökkenthető, ha az üvegek közti rést nemes gázzal töltik ki.
  • A fokozott légzárású ablakok fontos kiegészítői a légbevezetők, amelyek biztosítják a megfelelő légáramlást, hiszen ilyen nyílászárók mellett már nem elegendő, ha napjában néhányszor szellőztetnünk.

Energia Klub Zöldövezet TársulásKlímabarát Otthon