Főoldal Bejelentkezés Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Korszerűsítés

Felújítás és energiahatékonyság
 
Ha otthonában felújításba, vagy átalakításba kezd célszerű az energiahatékonysági szempontokat első helyre venni - így akár a munkálatok teljes költsége megtérülhet rövid időn belül.
 
Az ám: kazán
 
A fűtési rendszer lelke, a kazán kiválasztásakor az első kérdés, hogy mekkora teljesítményre lesz szükségünk. Felesleges túlbiztosítani a fűtést! Csak akkora teljesítményű kazánt vásároljunk, ami éppen fedezi lakásunk hőigényét. A kazán legfontosabb jellemzője a hatásfoka. Tudta, hogy ahány százalékkal magasabb hatásfokú berendezést választ, annyival kevesebbet kell majd fűtésre fordítania? Ha például 85 százalék hatásfokú kazán helyett 95 százalékosat választunk, 10 százalék energiát spórolhatunk. A gázkazánok között a csúcsot ma a kondenzációs technológia jelenti. Ez a típus az égéskor keletkező vízgőz energiáját is kinyeri, így sokkal jobb hatásfokot képes elérni, mint a hagyományos kazánok.
 
Fontos, hogy a kazán minél közelebb legyen ahhoz a helyhez, ahol a legtöbb melegvizet használjuk, azaz praktikusan a fürdőhöz. Így a melegvíz nem utazik hosszú métereket a csőben, a hőveszteség minimális lesz.
 
Korszerűsítés - Egy mozdulat: tiszta megtakarítás, tiszta környezet
 
Meleg helyzet
 
  • Az alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerek (például a padlófűtés vagy a falfűtés) lényege, hogy viszonylag alacsony hőmérsékletű víz kering bennük, a radiátorhoz képest pedig jóval nagyobb felületen adják át a lakásnak a meleget. Minél alacsonyabb a víz hőmérséklete, annál kisebb a kazánban és a szállításkor keletkező hőveszteség.
  • Ha a csöveket a falban vezetjük el, akkor mindenképpen szigeteljük őket!
  • Fontos a melegvizet keringtető szivattyú hatékonysága is, mert fűtési szezonban majdnem folyamatosan üzemel, így jelentősen megnövelheti az áramszámlánkat.
  • Ha kéményünk nem szelel elég jól, vagy éppen túlságosan huzatos, az akár 5-10 százalékkal is rontja a fűtés hatékonyságát. Ennél is fontosabb, hogy a rosszul megtervezett kémény vagy a szabálytalanul bekötött tüzelőberendezés veszélyes!
  • Válasszunk olyan megbízható szobatermosztátot, amivel a felesleges túlfűtést, illetve a lakás kihűlése elkerülhető. Tegyük a termosztátot abba a helyiségbe, ahol a legtöbbet tartózkodunk!
 
Ajtón, ablakon szökő energia
 
  • A huzatos ablakok, ajtók akár 10 százalékkal is megnövelhetik lakásunk hőveszteségét. A megoldás: korszerű nyílászárók, vagy a meglévők utólagos szigetelése, amivel a hőveszteséget akár a negyedére is csökkenthetjük. Választhatunk az olcsóbb, de kevésbé tartós öntapadó szigetelő profilok közül, de alkalmazhatunk tartósabb, nútmarásos technológiát is, amibe szilikon szigetelőanyagot illesztünk.
  • H az ablak vagy ajtó már annyira rossz állapotban van, hogy nem javítható utólagos réstömítéssel, akkor érdemes lecserélni. Ilyenkor mindenképpen építsünk be jobb hővédő képességű nyílászárókat. A fából készült tok- és keretszerkezetek általában megfelelnek a hőtechnikai elvárásoknak és követelményeknek. PVC profilok esetében érdemes az egyre inkább terjedő négy- és ötkamrás rendszereket választani.
  • Nem csak réseken, de az üvegezésen is jelentős a veszteség, mindenképpen érdemes tehát két- vagy háromrétegű üvegezést választanunk. A kettős rétegű üvegezés belső oldalát speciális bevonatú hőszigetelő réteg fedi, és a hőveszteség még tovább csökkenthető, ha az üvegek közti rést nemes gázzal töltik ki.
  • A fokozott légzárású ablakok fontos kiegészítői a légbevezetők, amelyek biztosítják a megfelelő légáramlást, hiszen ilyen nyílászárók mellett már nem elegendő, ha napjában néhányszor szellőztetnünk.

Energia Klub Zöldövezet TársulásKlímabarát Otthon