Főoldal Bejelentkezés Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Hulladékok kezelése

Hulladék-energia
 
A háztartásokban keletkezett hatalmas mennyiségű hulladék - túl azon, hogy jórészt megoldhatatlan problémákat szül -, az energiafogyasztásra is kihatással lehet. A hulladékmennyiség csökkentésének legelső lépése a megelőzés, vagyis annak megakadályozása, hogy egyáltalán hulladék keletkezzen. Szelektív hulladékgyűjtés Magyarországon jelenleg közel 700 település, kb. 4300 gyűjtőszigetén folyik, vagyis körülbelül 4-4,5 millió embernek van lehetősége a hulladékok különválogatására.
 
Energiafaló papír
 
Egy kilogramm papír készítéséhez 2-3 kg oxigént adó fa, 350-700 liter víz és 8 kilowattóra energia szükséges. A papírgyártás a világ energiafelhasználásának 4 százalékáért felelős, előállítása ezen kívül mintegy 2 ezer segédanyagot igényel. Minél fehérebb, vagy minél fényesebb és színesebb a papír, előállítása annál nagyobb környezetterhelést okoz. (Lásd 1995. évi LIII. törvény fogalmak) Ma a teljes papírfogyasztás 48 százalékát a csomagolás emészti fel, nyomtatás és írás céljára pedig 30 százalékot használunk el. Éppen ezért kell takarékoskodnunk a papírral - írjunk, nyomtassunk, vagy fénymásoljunk mindkét oldalára! A félig használt papír másik oldala jegyzetelésre alkalmas.
 
Alumínium a háztartási hulladékban
 
Hazánkban évente kb. 50 millió alumínium italos doboz kerül a szemétbe. Az alumínium előállítása rendkívül sok vizet, lúgot és energiát igényel, nagyfokú pazarlást jelent tehát, ha csupán egyszer használatos csomagolóeszközök (italos doboz, eldobható tál, fólia, macskaeledeles zacskó stb.) készítésére használjuk. Jó, ha tudjuk, hogy a dobozos italok árának több, mint háromnegyedét csak a csomagolásért, a szállításért és a járulékos költségekért fizetjük ki! Kerüljük a dobozos italok vásárlását, válasszuk inkább a betétdíjas üvegpalackban forgalmazott üdítőket! Ha mégis alumínium dobozban vásárolunk terméket, vigyük a kiürült dobozt a hulladékgyűjtő szigetre. Az alumínium dobozok és a fém konzervdobozok a legjobban és leghatékonyabban hasznosítható hulladékok!
 
Műanyagok
 
A műanyagok többsége nehezen bomlik le. Jobb esetben a lerakókban végzik, de ott is a levegőtől elzártan évszázadokig állhatnak változatlanul. A műanyagok elégetésekor a környezetre és egészségre ártalmas gázok szabadulhatnak fel, bár ma már a korszerű körülmények között végzett hulladékégetéssel és az égetéskor keletkező energia hasznosításával a levegő szennyezése elkerülhető. Ahol lehet, kerüljük a műanyag csomagolásokat, műanyag eszközöket és részesítsük előnyben a természetes, biológiailag lebomló vagy könnyen újrahasznosítható alapanyagokat!
 
Üvegvisszaváltó
 
A visszaváltható palackok tisztítás után újratölthetőek, így a gyártáshoz alkalmazott alapanyag és energia sokáig használatban marad. Egyetlen betétdíjas üvegpalack átlagosan 40 alkalommal tölthető újra. A nem visszaváltható üvegek is felhasználhatók a háztartásban pl. savanyúságok, befőttek eltevéséhez, ha azonban már nincs szükségünk rájuk, a szelektív hulladékgyűjtőbe dobjuk, ne a szemétbe!
 
Hulladékok kezelése - Egy mozdulat: tiszta megtakarítás, tiszta környezet
 
A hasznos zöldhulladék
 
A háztartásokban keletkező hulladékok egyharmadát szerves anyagok teszik ki. Ez az ún. zöld hulladék összegyűjtve komposztálható, az így nyert, ásványi anyagokban gazdag humusz kertünk trágyázására, talajjavításra kitűnően alkalmas. Így nemcsak a műtrágya és egyéb vegyszerek használatát spórolhatjuk meg, de segítségével csökkenthetjük a hulladékégetők és lerakók okozta levegőszennyezést. Ha a lerakókba kevesebb szerves hulladék kerül, csökken a hulladéklerakó metán kibocsátása is. Ha a megfelelő gyűjtőzacskóba tesszük a kerti hulladékot, azt a megadott időszakokban elszállítja a Fővárosi Közterület-fenntrató Zrt. Budapest zöldövezeteiből.
 
Vigyázat veszélyes!
 
A használt főzőolajat, az akkumulátort, a lemerült elemeket, a feleslegessé vált festékeket, háztartási vegyszereket lakossági hulladékgyűjtő udvarokban adhatjuk le. A hulladékudvarok címéről és nyitvatartásáról a hulladékkezelést végző közszolgáltatótól, illetve az önkormányzatoktól lehet információt kapni, Budapesten a www.fkf.hu honlapon is elérhető az információ. A kiégett energiatakarékos fénycsöveket és az elektronikai hulladékokat a gyűjtőudvarokon kívül minden olyan áruház köteles visszavenni, amely hasonló termékeket forgalmaz. A lejárt gyógyszereket a gyógyszertárak kötelesek visszavenni.

Energia Klub Zöldövezet TársulásKlímabarát Otthon