Főoldal Bejelentkezés Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Vásárlás

Vásárlás energiatakarékos szempontokkal
 
A boltban vásárolható legtöbb termék előállítása és a használatuk után belőlük keletkezett hulladék kezelése mind-mind energiaigényes folyamat. Mivel a használat és a hulladékkezelés általában a vásárlás helyétől távol történik, így a szállításhoz is jelentős energia szükséges.

Tudatos lépések a vásárlás során
 
Az első és legfontosabb lépés, hogy ne vásároljunk felesleges dolgokat! Lehetőleg a friss élelmiszerek mellett döntsünk, a fagyasztott termékek előállítása és tárolása ugyanis tízszer annyi energiát emészt fel. Vásároljunk helyben készült termékeket és a szezonra jellemző zöldségeket, gyümölcsöket a sok ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt és tartósított áruk helyett! Vegyünk olyan árucikkeket, amelyek hulladékok hasznosításával készültek, ezeket ugyanis sokkal kevesebb energiába kerül előállítani, mint az újakat. Az újrahasznosított papír akár 30%-kal is olcsóbb lehet, mint az új papír. Válassza a tartós termékeket - próbáljon minél kevesebb eldobható, egyszer használatos dolgot venni! Ne vegyünk el minden vásárláskor egy újabb nejlonzacskót, inkább vigyünk magunkkal tartós, mosható textilszatyrot!
 
Kerüljük az „agyoncsomagolt” termékeket (pl. bonbonok), amiből lehet, kimért formában vásároljunk. Gyakrabban vásároljunk a piacokon a helyi termelőktől zöldséget, gyümölcsöt, tejtermékeket. Részesítsük előnyben a bio-termékeket: a biotermelés kíméli a környezetet és egészséges élelmiszereket állít elő.
Vásárlás - Egy mozdulat: tiszta megtakarítás, tiszta környezet
Kevesebb áramot a konnektorból
 
Az úgynevezett „nagy fehérek”, például a hűtő, a mosógép, a sütő, a mosogatógép vagy a légkondicionáló fogyasztása éves áramszámlánk legalább kétharmadáért felelős. A megfelelő döntésben segít az energiacímke, ami könnyen értelmezhető formában ad információt a háztartási gépről, illetve annak fogyasztásáról. Ha nem találjuk a címkét, kérjük az eladótól, hiszen a kereskedőknek egyrészt kötelezettségük, másrészt érdekük is a vevők tájékoztatása. A boltok polcain manapság gyakran találkozhatunk A+ vagy A++ jelölésű készülékekkel, amelyek még az „A” kategórián belül is kiemelkedően jó hatékonysággal bírnak.
 
Milyen termékeken keressük a címkét?
 
Keressük az energiacimkét a légkondicionálókon, villamos sütőkön, mosógépeken, szárítógépeken, kombinált mosó és szárítógépeken, fényforrásokon, hűtőszekrényeken, fagyasztókon és mosogatógépeken. Érdemes odafigyelni az energiacímkére, mert hűtőgépek esetén például az „A” kategóriához képest egy „B” kategóriás hűtő 30%-kal, egy „C” kategóriás pedig 65%-kal fogyaszthat többet.

Energia Klub Zöldövezet TársulásKlímabarát Otthon