Főoldal Bejelentkezés Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Légkondícionálás

Kondicionálás a magas számlákra
 
A klímaberendezések egyrészt rossz hatással vannak a belső levegőminőségre, illetve a szemkiszáradás vagy a megfázás miatt egészségünkre, másrészt működtetésük rengeteg energiát fogyaszt: a lakás mesterséges hűtése kb. négyszer annyi energiát igényel, mint a fűtés!
 
Friss levegőt okosan
 
Sok esetben például már egy ventilátor is elég a jobb közérzethez. Jól érezhetően csökkenthetjük a lakás hőmérsékletét, ha napközben redőnnyel, spalettával, reluxával árnyékoljuk ablakainkat, és estefelé, illetve éjszaka tágra nyitott ablakokon engedjük be a friss levegőt.
 
Klímatippek
 
Ha mindenképpen ragaszkodunk a klímaberendezés használatához, válasszunk jó minőségű és hatásfokú, alacsonyabb energiafelhasználású készüléket! Vásárláskor gondoljuk át, mekkora a hűteni kívánt helyiség, mennyi és milyen tájolású ablaka van, vagy hogy milyen a helyiség hőszigetelése. Ehhez érdemes szakember segítségét kérni, hiszen a túlméretezett klíma felesleges energiapazarlással jár, míg az alulméretezett berendezés nem képes a kívánt hőmérsékletet elérni. A kinti hőmérséklethez képest maximum 5 °C-kal ajánlott csökkenteni a szoba hőmérsékletét, nagyobb hőkülönbséghez ugyanis nehezen alkalmazkodik szervezetünk. Ha klímaberendezést működtetünk, az ajtókat és ablakokat mindig csukjuk be, mert a meleg levegő folyamatos beáramlása csúcsteljesítményre és csúcsfogyasztásra kényszeríti a berendezést!
 
Légkondícionálás - Egy mozdulat: tiszta megtakarítás, tiszta környezet

Energia Klub Zöldövezet TársulásKlímabarát Otthon