Főoldal Bejelentkezés Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Sütés-főzés

Süt, főz, fogyaszt
 
A finom falatok egyik kulcsa a hozzávalók megfelelő aránya és mennyisége. A konyhai energiafelhasználásban is sok múlhat egy-egy praktikus tipp megfogadásán.
 
Receptek energiamegtakarításhoz
 
Főzéshez használjuk a jó hővezetésű anyagokból, például acélból, öntöttvasból vagy zománcozott vasból készült edényeket! Figyeljünk oda, hogy az edény mérete illeszkedjen a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez! A főzés hatásfokát a homorú vagy domború fenekű edények is jelentősen le tudják rontani. Ne felejtsük el az edény méretéhez illeszkedő fedőt: fedő nélkül a főzés jóval több időt és energiát igényel, mint fedővel. Ha már felforrt az étel tegyük kislángra, így is pontosan annyi idő alatt fog megfőni, mint nagylángon. A villamos főzőlapot a főzési idő vége előtt 5 perccel nyugodtan kikapcsolhatjuk. Használjuk a kuktát minél gyakrabban, így az energiafelhasználás akár 40 százaléka is megtakarítható. Mielőtt bekapcsoljuk elektromos konyhai gépeinket, gondoljuk át, hogy nem oldható-e meg a feladat kézi erővel!
 
A sütő
 
Sok recept feleslegesen ajánlja a sütő előmelegítését, pedig arra csak néhány speciális fogásnál van szükség, például kenyérsütésnél. Szintén spórolhatunk az energiával és az idővel, ha maximálisan kihasználjuk a sütő kapacitását, és egyszerre több fogást készítünk benne. Az étel elkészülte előtt 10 perccel nyugodtan elzárhatjuk a sütőt. A sütőajtó nyitogatása is jókora hőveszteséggel jár. Ha új villanytűzhely beszerzését tervezzük, válasszunk légkeveréses típust: ezeknél alacsonyabb hőmérséklet is elegendő az ételek elkészítéséhez, amivel a sütési energia felét is megtakaríthatjuk. Az elkoszolódott gázégők és fűtőfelületek akár 10%-kal is ronthatják a tűzhelyek hatásfokát.
 
Sütés - főzés - Egy mozdulat: tiszta megtakarítás, tiszta környezet

Energia Klub Zöldövezet TársulásKlímabarát Otthon