Főoldal Bejelentkezés Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Elektromos berendezések

Energiafaló háztartási gépeink
 
A háztartásokban található elektromos berendezések egy része standby módban is majdnem ugyanannyi áramot vesz fel, mint működés közben! Még a modernebb készülékek is sokat fogyasztanak készenléti üzemmódban: átlagosan a normál üzemmód 5-15%-át.
 
Elektromos berendezések - Egy mozdulat: tiszta megtakarítás, tiszta környezet
Számít a számítógép
 
Számítógépeink, modemjeink, vagy nyomtatóink összes áramfogyasztása a lámpákkal vagy a hűtőgépekkel mérhető össze, érdemes ezért inkább a PC-nél kisebb fogyasztású notebook-ot vásárolni. A PC esetében a nagyobb teljesítmény természetesen nagyobb fogyasztással is jár – a számítógép energiafelhasználásának kb. 75%-áért ugyanis az alaplap, a processzor és a grafikai kártya felelős! Válasszunk síkképernyőt: az LCD és a TFT monitorok akár 75%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos képernyők! Használjuk számítógépünk energiatakarékos üzemmódját! Így, típustól függően, akár 90%-kal kevesebb áramot fogyasztunk, mintha csupán képernyővédőt használnánk. A nyomtatót vagy a scannert célszerű csak akkor bekapcsolni, ha valóban használjuk.
 
Hifi vagy sem
 
Kevesen járnak utána, hogy a lakás egyre több helyiségében elhelyezett TV, dvd-lejátszó, játékkonzol, vagy hifi mennyivel dobja meg az energiaszámlát. Egy szolidabb fogyasztású LCD kijelzős tévékészülék például 50-100%-kal több áramot fogyaszt, mint egy régebbi típusú televízió. A műfaj nehézsúlyú tagjai azonban a plazmatévék: ezek akár hatszor annyi áramot is fogyaszthatnak működés közben, mint hagyományos társaik. A legtöbb háztartásban csak a helyet foglalják a melegítős párnák, táncoló mikulások, vagy masszírozó fotelek, de ha egy lomtalanítás alkalmával megszabadulunk tőlük, még akár energiát is spórolhatunk.

Energia Klub Zöldövezet TársulásKlímabarát Otthon