Főoldal Bejelentkezés Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Mosás

Mossunk okosan
 
A legtöbb háztartásban heti három-négy alkalommal indítják el a mosógépet, amely alkalmanként 50-150 liter hideg-meleg víz felhasználásával is járhat. A mosógép helyes használatával, de még a vasalással is sok energiát takaríthatunk meg!
 
Ha mosás után kihúzkodjuk a nedves ruhát és simára terítve / függesztve / vállfára akasztva hagyjuk megszáradni, a legtöbb esetben nincs is szükség vasalásra (energia és idő megtakarítás).
 
A ruhanemű vásárlásakor nézzük meg a tisztítási/mosási ajánlást és lehetőleg kerüljük a „csak vegytisztítás” jelzésű darabokat.
 
Vásárlás, hőfok, tele dob
 
Első lépésként vásároljunk „A” energiahatékonysági címkéjű, energiatakarékos programmal üzemelő, alacsony energia- és vízfelhasználású, illetve részprogrammal is rendelkező mosógépet! Mossunk alacsony hőfokon, hiszen ekkor a gépnek kevésbé kell felforrósítani a vizet, így jóval kevesebbet fogyaszt. A normál szennyezettségű ruhákat elegendő 40 fokon mosni. Energiatakarékos programmal alacsonyabb vízhőmérsékleten, de intenzívebben mos a gép. Az erősen szennyezett ruhákat mosás előtt áztassuk be, így elkerülhetjük az előmosás és a főzőprogram elindítását! Ne mossunk fél adag ruhát, mert az közel ugyanannyi energiát és vizet igényel, mint a teljes adag mosása és öblítése - használjuk ki a mosódobot! Az áramfogyasztást növelő vízkövet eltávolíthatjuk ecetes öblítéssel, vagy mosószóda használatával.
 
Számít a pénz, ha szárít
 
A szárító funkcióval kombinált mosóprogram legalább háromszor annyi energiát használ el, mint egy hagyományos mosóprogram. Egy szárítógép pedig körülbelül 2-3-szor annyi energiát fogyaszt, mint egy mosógép. A gépi szárítás tehát még a leghatékonyabb géppel is évente több tízezer forint többletkiadást jelent az áramszámlában. Ideje újra felfedezni a szárítókötelet! Vasalásnál energiát takaríthatunk meg, ha előtte csoportosítjuk a ruhákat: először az alacsonyabb, majd a magasabb hőmérsékletet igénylő darabokat vasaljuk.
 
Mosás - Egy mozdulat: tiszta megtakarítás, tiszta környezet

Energia Klub Zöldövezet TársulásKlímabarát Otthon